Rodzaje wykładzin dla restauracji
Dokonując wyboru odpowiedniej wykładziny do restauracji nie wolno kierować się tylko względami estetycznymi, lecz trzeba pamiętać o wymogach prawnych. Istnieje wiele norm prawnych na szczeblu krajowym, jak również europejskim, które określają wymagania, jakie musi obiekt spełnić, by lokal uzyskał zgodę instytucji zatwierdzających działalność gastronomiczną.
Wykładzina w lokalach gastronomicznych powinna być:
- gładka i łatwozmywalna
- trwała i odporna na ścieranie
- nienasiąkająca
- antypoślizgowa
Dodatkowo nie wolno zapominać o normach przewidzianych dla obiektów publicznych, t.j klasa trudnopalności oraz klasa użytkowa.
Wykładzina dywanowa
Niezaprzeczalną zaleta wykładzin dywanowych jest ich miękkość i komfort użytkowania. Niestety częstym problemem, z którym muszą się zmierzyć właściciele restauracji są zabrudzenia. W takiej sytuacji wybierając wykładzinę trzeba zwrócić uwagę na jej odporność na zabrudzenia, którą zapewni odpowiednie zabezpieczenie wykonane np. z teflonu lub scotchgardu.
Jak wcześniej zostało to wspomniane, bardzo ważna jest klasa użytkowa (klasa ścieralności) - w takim miejscu powinna wynosić 33 (norma EN1307). Chcąc zwiększyć uczucie komfortu i poprawić właściwości akustyczne można dodatkowo zastosować specjalny filc bądź podkład gumowy pod wykładziną.
Polecamy: Balsan
Płytki i panele winylowe LVT
Innym popularnym pokryciem podłogowym są wykładziny winylowe LVT. Ich niezaprzeczalną zaletą są względy estetyczne, a mianowicie bardzo dobrze imitują naturalne materiały dzięki nadrukom w jakości HD, a także niesamowita odporność na bardzo intensywne użytkowanie.
Właściciele lokali, jak również gości cenią sobie wykładziny winylowe LVT ze względu na ich aspekty wizualne i eksploatacyjne, do których m.in. można zaliczyć:
- bogactwo wzorów, struktur, kolorów oraz nowoczesny design
- naturalny wygląd, doskonałe odzwierciedlenie wzoru
- lepsza akustyka w porównaniu z kamieniem, gresem lub panelami laminowanymi
- łatwość w utrzymaniu czystości
- wytrzymałość na ekstremalne natężenie ruchu
Polecamy: Tajima Corso, Forbo Allura
Wykładziny flokowane
Wykładziny flokowane łączą w sobie wszelkie funkcje i zalety typowych wykładzin elastycznych z ciepłem i wygodą, jakie niesie ze sobą wykładzina dywanowa. Jest to rozwiązanie, na które coraz częściej decydują się miejsca użyteczności publicznej, w tym również restauracje. Miękka spodnia warstwa wykładziny tłumi dźwięki uderzeniowe, natomiast krótkie i gęste włókna (ponad 80 milionów gęsto flokowanych włókien nylonu o gęstości 6.6 na m2) nie gromadzą kurzu. Wykładziny flokowane ze względu na swoje właściwości jakie posiadają typowe wykładziny elastyczne, jest wodoodporna, a wszelkie zanieczyszczenia bezproblemowo można usunąć przy użyciu tylko czystej wody, tym samym problem brudnego runa i głębokich plam nie dotyczy wykładzin flokowanych.